Pieter van den Hoogenband / Topsporter, adviseur, chef de mission

Pieter van den Hoogenband is drievoudig Olympisch zwemkampioen en met zeven Olympische medailles behoort hij tot de meest succesvolle sporters aller tijden. Tijdens zijn 15-jarige zwemcarrière maakte Pieter furore op de vrije slag sprint op het hoogste niveau. In 1999 brak hij definitief door in de mondiale top door op het Europese kampioenschappen in Istanbul maar liefst zes gouden medailles te behalen.

Een jaar later maakte hij zijn favorieten rol waar en won hij twee gouden Olympische medailles in Sydney, op de 100 en 200 vrije slag. In Sydney verbrak hij bovendien het wereldrecord op het koningsnummer op magistrale wijze door als eerste man onder de magische 48 seconden grens te zwemmen. Een record wat zeker acht jaar stand hield.
In 2004 presteerde Pieter wat slechts twee andere zwemmers ooit eerder hebben gepresteerd: prolongatie van het goud op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag tijdens de Olympische Spelen van Athene. Maar zelfs dat was voor hem nog niet goed genoeg, hij zette zijn carrière voort en had een nieuwe droom. Een derde titel op de 100 meter in Beijing 2008. Sinds 2018 is Pieter Chef de Mission van de Nederlandse ploeg voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.